BGtop Телешко по бургундски Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Телешко по бургундски

Подготовка: 15 мин.
Готвене: 150 мин. - 3 часа
Порции: 6

Продукти:
1 кг. телешко (говеждо - по-вкусно става) месо, без ципи, жили и кости, нарязано на хапки,
180 гр. бекон,
2 големи глави лук,
3 големи моркова,
500 гр. гъби,
1 бутилка качествено червено вино (опитайте с Пино Ноар или Каберне, например ),
1 букет гарни (обичайно, включва стрък мащерка, няколко стръка магданоз и 1-2 дафинови листа, вързани с кухненски конец *) или може да използвате 1  ч.л. стрити сухи подправки -комбинация от мащерка и розмарин, както и един цял дафинов лист (аз се спрях на втория вариант),
2 скилидки чесън,
1 с.л. доматено пюре
3 с.л. зехтин,
2 с.л. чисто масло,
сол и черен пипер на вкус,

1 с.л. брашно (опция) - за сгъстяване на ястието, ако е необходимо

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете морковите на колелца.
Обелете и нарежете лука и чесъна на ситно.
Нарежете бекона на кубчета.

Загрейте в тиган 2 с.л. зехтин, запържете нарязания бекон за 3-4 минути, после прибавете към него и нарязания лук. 
Добавете и морковите и гответе, разбърквайки още 5-6 минути. 
Междувременно, почистете гъбите. Нарежете ги на не много тънки филийки. Загрейте маслото, прибавете гъбите и гответе, докато омекнат (по същия начин, както, когато правите гъби в масло).
В достатъчно голяма, като за яхния тенджера, загрейте 1 с.л. зехтин и запържете хапките телешко месо, като го обръщате леко от всички страни.
Когато месото се "запечата" в резултат на запържването, добавете лука и бекона от тигана, заедно с мазнината, която е останала.
До тук е по оригиналната рецепта, но аз избягвам трите отделни запържвания и добавям в този момент при месото, бекона и суровите зеленчуци и ги задушавам.  Първо бекона, лука и чесъна,
а после и морковите и гъбите нарязани на филийки.



В оригиналната рецепта - Прибавете подправките (вързания с конец букет гарни или сухите подправки), подправете със сол и черен пипер на вкус и накрая залейте с виното от бутилката. Намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън около 2 часа. След като месото е къкрило около два часа, прибавяте към него гъбите, сготвени в маслото, сотираните моркови и доматеното пюре и оставяте да къкри на огъня, докато месото стане крехко. Ако сте използвали букет гарни, извадете го от яхнията, ако сте използвали варианта със сухите подправки, извадете само дафиновия лист. След като месото е готово, ако ястието е по-воднисто, може да сгъстите соса, като сложите 1с.л. брашно в купичка и прибавите от соса на яхнията, докато получите гъста кашичка. После прибавете кашичката към ястието и разбъркайте. Оставете на котлона още минута-две.
В моя случай (аз използвам сухи подправки) в момента, когато всички продукти са се задушили добре, добавям една лъжица брашно и разбърквам за да се запържи леко. 
Наливам виното и добавям сухите подправки, черния пипер и дафиновия лист. Оставям да се изпари 2-3 мин,  алкохола и изсипвам доматеното пюре. 
Разбърквам всичко и оставям яденето да къкри на слаб огън затворено с капак за около 2 - 2 и половина часа, като наблюдавам да не е останало сухо, в този случай доливам малко водичка (но ако го варите наистина под капак и на слаб огън, не остава сухо).





По традиция това ястие се поднася с карамелизирани малки лукчета (арпаджик).
Накиснете арпаджика в студена вода (ако не сте купили готови обелени) така по-лесно ще го обелите.
Сложете една лъжица масло и лукчетата в тиган или малка тенджерка. 
За да се получи по-наситен карамелен вкус може да добавите и 2 лъжици захар.
Запържете на среден огън, 
докато не получат красив карамелен цвят.

Добавете ги към ястието 10 мин. преди да го свалите от огъня.
Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз и ако желаете с гарнитура от задушени картофи, картофено пюре, пухкав ориз или паста.

      *   Състава на букет гарни може да варира в зависимост от ястието, което приготвяте и може да включва освен гореизброеното и още градински чай, розмарин, риган, босилек и т.н. Освен да се вържат с кухненски конец, друг вариант е, билките да се сложат във вързопче от тензух или цедка (не обаче пластмасова), а в миналото - билките са били завивани, като пакетче, в праз (празът се цепва по дъжина и се взима 1 от слоевете, в който се загръщат подправките и се вързват в края, за да не се отвори пакетчето пак с "връвчици" от праз).


      *   Един много интересен вариант на това ястие (за по-твърди меса) е 
да направите марината от виното, нарязаните моркови, лука, чесъна и подправките в която да натопите месото и да го оставите да престои поне 3 часа. 
В последствие да отцедите продуктите 
и да сготвите ястието с така маринованите месо и зеленчуци. Ястието добива по-тъмен цвят и по-плътен вкус.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка