Подготовка: 15 мин.
Готвене: 150 мин. - 3 часа
1 кг. телешко (говеждо - по-вкусно става) месо, без ципи, жили и кости, нарязано на хапки,
180 гр. бекон,
500 гр. гъби,
1 бутилка качествено червено вино (опитайте с Пино Ноар или Каберне, например ),
1 букет гарни (обичайно, включва стрък мащерка, няколко стръка магданоз и 1-2 дафинови листа, вързани с кухненски конец *) или може да използвате 1 ч.л. стрити сухи подправки -комбинация от мащерка и розмарин, както и един цял дафинов лист (аз се спрях на втория вариант),
1 с.л. доматено пюре
3 с.л. зехтин,
2 с.л. чисто масло,
1 с.л. брашно (опция) - за сгъстяване на ястието, ако е необходимо
Обелете и нарежете морковите на колелца.
Обелете и нарежете лука и чесъна на ситно.
Нарежете бекона на кубчета.
Загрейте в тиган 2 с.л. зехтин, запържете нарязания бекон за 3-4 минути, после прибавете към него и нарязания лук.
Добавете и морковите и гответе, разбърквайки още 5-6 минути.
Междувременно, почистете гъбите. Нарежете ги на не много тънки филийки. Загрейте маслото, прибавете гъбите и гответе, докато омекнат (по същия начин, както, когато правите гъби в масло).
В достатъчно голяма, като за яхния тенджера, загрейте 1 с.л. зехтин и запържете хапките телешко месо, като го обръщате леко от всички страни.
Когато месото се "запечата" в резултат на запържването, добавете лука и бекона от тигана, заедно с мазнината, която е останала.
До тук е по оригиналната рецепта, но аз избягвам трите отделни запържвания и добавям в този момент при месото, бекона и суровите зеленчуци и ги задушавам. Първо бекона, лука и чесъна,
а после и морковите и гъбите нарязани на филийки.
В оригиналната рецепта - Прибавете подправките (вързания с конец букет гарни или сухите подправки), подправете със сол и черен пипер на вкус и накрая залейте с виното от бутилката. Намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън около 2 часа. След като месото е къкрило около два часа, прибавяте към него гъбите, сготвени в маслото, сотираните моркови и доматеното пюре и оставяте да къкри на огъня, докато месото стане крехко. Ако сте използвали букет гарни, извадете го от яхнията, ако сте използвали варианта със сухите подправки, извадете само дафиновия лист. След като месото е готово, ако ястието е по-воднисто, може да сгъстите соса, като сложите 1с.л. брашно в купичка и прибавите от соса на яхнията, докато получите гъста кашичка. После прибавете кашичката към ястието и разбъркайте. Оставете на котлона още минута-две.
В моя случай (аз използвам сухи подправки) в момента, когато всички продукти са се задушили добре, добавям една лъжица брашно и разбърквам за да се запържи леко.
Наливам виното и добавям сухите подправки, черния пипер и дафиновия лист. Оставям да се изпари 2-3 мин, алкохола и изсипвам доматеното пюре.
Разбърквам всичко и оставям яденето да къкри на слаб огън затворено с капак за около 2 - 2 и половина часа, като наблюдавам да не е останало сухо, в този случай доливам малко водичка (но ако го варите наистина под капак и на слаб огън, не остава сухо).
По традиция това ястие се поднася с карамелизирани малки лукчета (арпаджик).
Накиснете арпаджика в студена вода (ако не сте купили готови обелени) така по-лесно ще го обелите.
Сложете една лъжица масло и лукчетата в тиган или малка тенджерка.
За да се получи по-наситен карамелен вкус може да добавите и 2 лъжици захар.
Запържете на среден огън,
докато не получат красив карамелен цвят.
Добавете ги към ястието 10 мин. преди да го свалите от огъня.
Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз и ако желаете с гарнитура от задушени картофи, картофено пюре, пухкав ориз или паста.
* Състава на букет гарни може да варира в зависимост от ястието, което приготвяте и може да включва освен гореизброеното и още градински чай, розмарин, риган, босилек и т.н. Освен да се вържат с кухненски конец, друг вариант е, билките да се сложат във вързопче от тензух или цедка (не обаче пластмасова), а в миналото - билките са били завивани, като пакетче, в праз (празът се цепва по дъжина и се взима 1 от слоевете, в който се загръщат подправките и се вързват в края, за да не се отвори пакетчето пак с "връвчици" от праз).
да направите марината от виното, нарязаните моркови, лука, чесъна и подправките в която да натопите месото и да го оставите да престои поне 3 часа.
и да сготвите ястието с така маринованите месо и зеленчуци. Ястието добива по-тъмен цвят и по-плътен вкус.
Коментари
Публикуване на коментар