Подготовка: 15 мин.
Готвене: 45 мин.
Порции: 8
Продукти:
За каймата:
1 кг кайма
1 бр. яйце
30 гр. галета или 100 гр. хляб без кората = 4 филии с дебелина около 1.5 см. накиснати в 100 мл. прясно мляко и добре изстискани след това
5 гр, чубрица
1/2 връзка магданоз
1 глава кромид лук
1 с.л. (10 гр.) сол
1 с.л. (10 мл.) олио
За плънката:
2 бр. кисели краставички
2 бр. моркови
4 бр. яйца
галета за поръсване
50 гр. кашкавал
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с яйцето, магданоза, настъргания на ренде лук, галетата или натрошения накиснат хляб, солта и чубрицата
и се оставя да отлежи 10 минути завита с кухненска кърпа или фолио.
Морковите се варят в подсолена вода 10 минути и се нарязват на кубчета или ги настъргвам. Яйцата се сваряват, обелват се и се нарязват на половинки. Киселите краставички се нарязват на кръгчета.
Разделете омесената с подправки кайма на 8 топчета по 145 грама.
Всяко топче кайма разстелете пласт с дебелина около 0,7 см. върху по-голямо парче алуминиево фолио.
Поставете по една половинка сварено яйце, няколко парчета краставички и малко от настърганите моркови.
Завийте алуминиевото фолио на бохчичка, за да оформите топка.
Постъпете по същия начин за всички топки кайма.
Има два варианта за кашкавала или да го нарежете на малки кубчета и да слагате по малко във плънката заедно с яйцето, морковите и киселите краставички и да поръсите после напълнените и оформени топки с галета или да не го слагате в плънката и да ги поръсите десет мин. преди да ги извадите от фурната с настъргания кашкавал.
Поръсете с малко олио отгоре и налейте малко водичка в тавичката. Печете се 40-45 минути в предварително загрята на 180 С фурна. Сервирайте с гарнитура по ваш вкус.
Коментари
Публикуване на коментар