BGtop Варено жито с орехи и стафиди Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Варено жито с орехи и стафиди

В навечерието на Йордановден се приготвя последната трета Кадена вечеря. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората Кадена вечеря. Към постните ястия се прибавят орехи и жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери.

Продукти:
Първи вариант - сух - Колива
100 г жито за варене
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. стафиди
2 бр. ванилии
1 с.л. канела
захар на вкус
настъргана кора на един лимон
пудра захар


Втори вариант - кремообразен - Ашуре:
1 ч.ч. жито за варене
6 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. захар
1 ванилии и 3 с.л. розова вода или 2 ванилии и канела
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. едро смлени орехи
2-3 с.л. брашно размито с 1/2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:
Първи вариант:
Начинът на приготвяне е много лесен и десертът става готов много бързо.
Залейте житото с шест чаени чаши хладка вода и го сварете на умерен огън докато омекне.
След това свалете тенджерката от огъня, завийте я с прегъната на две хавлиена кърпа и я оставете така докато житото „Нацъфти“. Добавете захарта по ваш вкус.
Тогава прибавете и галетата, ореховите ядки, стафидите и ароматни подправки по желание. Най-подходящи в този случай са настърганата лимонена кора и канелата. Разбъркайте добре.
Втори вариант - Ашуре:

В тенджера слагаме житото и водата. Оставяме го за няколко часа, за да може житото да омекне. (Най добре е да накиснете житото от вечерта и да го сложите в хладилник, така на сутринта ще е готово за варене.)
В купичка накисваме и стафидите с малко вода, колкото да ги покрие. Оставяме ги така за 1 час.
След това слагаме тенджерата на котлона и варим житото, като разбъркваме от време на време за да не загори. Когато зърната за напълно сварени оттегляме тенджерата от котлона. Отделяме 1 ч.ч. от свареното жито и го оставяме настрани. Ако водата е извряла добавяме 1-2 чаши вода към останалото жито и го пасираме леко. 
Не трябва да става на гладка каша, а само да се раздробят зърната. 
Връщаме съда на котлона, добавяме захарта, 
орехите, ванилията, отделената чаша сварено жито и размитото брашно. Бъркаме 3-4 минути, докато сместа се сгъсти. 
Махаме тенджерата от котлона и добавяме розовата вода и стафидите. 
Разпределяме ашурето в чашки или купички и прибираме десерта в хладилник. Поръсваме и отгоре с малко накълцани орехи и стафиди.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка