BGtop Дърпана баница със сирене Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Дърпана баница със сирене

Продукти:
За тестото:
500 мл вода със стайна температура
2-3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 яйце - по желание
1 кг. брашно, приблизително

За плънката: 
300-400 гр. сирене
3-4 яйца
3-4 с.л. кисело мляко
или пък корите се намазват с мазнина (олио, краве масло, маргарин) и поръсват само с сирене

Начин на приготвяне:
Правя кладенче и в него слагам солта. След това изливам водата, в която съм сложила разбитото яйце, олиото и оцета и започвам да замесвам тестото.
Когато стане готово, го изкарвам върху набрашнен плот и го меся още в продължение на 3-5 минути (докато спре да лепне и започне да прави мехурчета), като ръся по малко брашно.
Разделяме го на 6 броя разплескани питки, които поставяме в съд с олио и оставяме за 30 минути да починат.
Върху покривката на масата (от плат) или върху месал както го наричаше баба ми разплескваме с ръце, намазани с олио, топката тесто (повтаряме същото за всички топки). След това листа се хваща с ръце и с кокалчетата на двете ръце, свити на юмруци, започвайки от центъра, се придърпват към краищата на кората, така че кората да се разтегли равномерно.
Кората трябва да се разтегли така, че да стане колко се може по-тънка и да се скъса не е беда.След което краища на кората, където е останало по-дебело се изрязват.
Цялата кора се намазва с мазнина (разтопено краве масло или олио) и се поръсва с плънката ако е само сирене. Плънката може и да се постави в едната страна 
(ако е смес от яйца сирене и кисело мляко) на кората като една по-широка лента и върху нея да се захлупи края й. 
След което цялата кора се навива на руло с помощта на покривката.
По този начин се процедира и с останалите топки тесто.
Първото руло го навивам на охлюв, а охлюва го слагам в средата на обилно намазаната с мазнина тава. Около него в кръг нареждам другите рула. Накрая баницата се намазва добре с олио или с разтопено масло (аз просто разхвърлях парчета масло отгоре) и евентуално с разбито яйце ако желаете. (Не жалете мазнината!!)
Тавата с баницата се слага с предварително загрята на 180 С фурна и се пече около 30-40 минути до получаването на приятния златист загар. Ако не ви харесва хрупкава баница, напръскайте обилно готовата баница с вода /около 3/4 ч.ч./, завийте с кърпа и оставете да омекне.

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка