Продукти:
За каймата:
1 кг кайма (500 гр. мляно телешко месо и 500 гр. мляно свинско месо)
1 бр. яйце
30 гр. галета или 100 гр. хляб без кората = 4 филии с дебелина около 1.5 см. накиснати в 100 мл. прясно мляко и добре изстискани след това
5 гр, чубрица
1/2 връзка магданоз
1 глава кромид лук
1 с.л. (10 гр.) сол
1 с.л. (10 мл.) олио
За плънката:
2 бр. кисели краставички
2 бр. моркови
3 бр. яйца
150 гр. топено сирене (може и пушено) нарязано на тънки кръгчета
гъби от консерва (по желание)
250 гр. кашкавал - 150 гр. нарязан на кубчета
и 100 гр. настърган за поръсване отгоре
галета за поръсване или 1 разбит белтък
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с яйцето, магданоза, настъргания на ренде лук, галетата или натрошения накиснат хляб, солта и чубрицата.
Оставя се да отлежи 10 минути завита с кухненска кърпа или фолио, През това време се сварят морковите в подсолена вода 10 минути и се нарязват на кубчета или кръгчета. Яйцата се сваряват, обелват се и се нарязват на четвъртинки. Киселите краставички се нарязват на кръгчета. 150 гр. от кашкавала се нарязва кубчета и нарязваме на тънки филийки топеното сирене.
За оформянето на рулото може да ползвате, прозрачно домакинско фолио, хартия за печене или намокрена и добре изцедена от водата домакинска кърпа. Аз съм ползвала прозрачно домакинско фолио. Каймата се разстила върху него и с навлажнени ръце се оформя правоъгълник с размери около 33 х 25 см. Притиска се с длани, така че отделните частици да се свържат по между си.
Разпределят се морковите, яйцата парчетата кисела краставичка, кръгчетата топено сирене и кубчетата кашкавал като се оствя по 1-2 см по края не покрита кайма. Чрез повдигане на кърпата внимателно се оформя руло.
Поставя се в тава, така че да лежи върху страната, където е затворено. Поръсва се с галета или се намазва с разбития белтък. В тавата се наливат 1 пръст вода и олиото. Пече се 45-50 минути в предварително загрята на 180 С фурна. Поръсва се с кашкавал и се запича още 10 минути.
Коментари
Публикуване на коментар