BGtop Питка за Йордановден Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Питка за Йордановден

Вечерта на 5 срещу 6 януари е третата, последна кадена вечер и на трапезата присъстват само постни ястия. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
На празничната трапеза задължително присъстват орехите (дори и традиционния хляб се украсява с тях). Всеки си избира един и трябва да го счупи. Накрая по избраните орехи се гадае ще бъде ли здрав; ако орехът е пълен, няма да боледува и годината му ще е успешна.



Продукти:
800 г брашно (на Йордановден за питката се използва брашно смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно. Можете да направите смес 700 гр. пшеничено и 100 гр. просено или царевично)
100 мл олио
2 с.л. оцет
ч.л. бакпулвер
ч.л. сода
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
ч.л. сол
400 мл вода

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява над дълбока тава. В средата се прави кладенче, в което се слагат 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулверът се угасят в оцета. Още докато шупти се добавя в кладенчето. 
Започва се "събирането" на тесто. Налива се малко по малко водата, така, че постепенно да се получи тестяна топка. Покрива се с памучни кърпи и се оставя да почине за 30 минути. 
Кухненския плот се намазва с олио и тестото се измесва върху намазнената повърхност. Тавичка за печене се намазва с олио. Отделяме малко от тестото за украсата а останалото оформяме на топка От топката се оформя питка и се разстила в тавичката. Отгоре подреждаме цели орехи (виж снимката) и намесваме отделеното тесто с малко брашно за да разточим шнур за украсата. (В средата аз оформям цветенце със сурови бадеми.) Питката се набожда на няколко места с вилица и се намазва с памук, топнат във вода и олио.

Пече се в предварително загрята фурна, на 200 градуса - първо отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което се включва отгоре за още 15-20 минути. Оставя се в изключената фурна за още 10 мин. за да се изтещи.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка