BGtop Зелеви сарми с булгур, сини сливи и орехи за Йордановден Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Зелеви сарми с булгур, сини сливи и орехи за Йордановден

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Вечерта срещу празника Йордановден - Богоявление се приготвя третата, последна кадена вечеря. Постните ястия се приготвят с орехи и жито.

Продукти:
2 глави лук – нарязан на ситно
1 морков - нарязан на ситно
1 ½ ч. ч. булгур
100 гр. сушени сини сливи без костилки
50 гр. орехови ядки
1 с. л. червен пипер
1 с. л. чубрица
черен пипер
сол
олио
3 ч.ч. бистър зелев сок

Начин на приготвяне:
Булгурът се почиства и накисва за няколко часа в студена вода.

Лукът и моркова се задушават в сгорещено олио. Когато омекнат се добавя отцедения булгур и леко се запържва.
Заливаме 3 ч.ч. гореща вода и оставяме булгурът да набъбне.
Когато течността се усвои, добавят се нарязаните на парчета сини сливи, орехи и подправки и се разбърква.

Сърмите се завиват с една чаена лъжица от плънката. 
Нареждат се в тенджера и се долива със зелевия сок, така че да се покрият сърмите. Отгоре се притискат със чиния и се варят около 30 мин. на среден огън.
Ако предпочитате може да приготвите и във фурната в тава завита с фолио или в гювеч. ( Ако киселото ви зеле е солено, внимавайте със солта)


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка