Продукти:
500 мл. топло, но не горещо прясно мляко,
500 гр. брашно,
1 голямо яйце,
5 с.л. захар, 1кубче прясна мая за хляб или 2 пакетчета суха,
щипка сол
Начин на приготвяне:
Затопляме млякото и в чаша с част от него слагаме малко захар и разтваряме маята докато шупне.
След това я прибавяме в купа към останалото мляко, добавяме яйцето, разбъркваме добре на гладка смес, добавяме и захарта и щипката сол и след това с постоянно бъркане на части прибавяме брашното. Получава се нещо като кексово тесто, но ако видите, че се сгъстява разредете с мляко. Разбира се млякото можете да замените и с вода.
Покривате тестото с кърпа или кухненско фолио и го оставяте да удвои обема си.
Слагате в тенджера или фритюрник поне един литър олио да се загрее (поничките трябва да плуват в мазнината). От тук на сетне вариантите са два:
Ако нямате дозатор за пържени понички, вземате по шепа от втасалото тесто, изстисквате, както съм показала на снимката малко отгоре, и с лъжица отрязвате от тестото.
Веднага пускате отрязаното в сгорещената мазнина (не трябва да е много силен котлона за да не потъмнеят от вън, а отвътре да останат сурови).
Когато добият златист цвят ги отцеждате от мазнината и ги изваждате на кухненска хартия.
Сервирате поръсени с пудра или кристална захар, полети с мед
или с течен шоколад и поръсени със смлени лешници.
Втория вариант е да имате това малко уредче, с негова помощ се правят по-лесно като се щрицоват директно над мазнината.
Пържим от едната страна и внимателно обръщаме и от другата ( в този случай може и да не изчакваме тестото напълно да втаса защото с шприца поничките стават по-тънки и веднага бухват и не остават сурови отвътре).
Сервирате с каквото на вас ви харесва.
Коментари
Публикуване на коментар