Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно
1 кубче прясна мая и ли 2 пакетчета суха
100 гр. захар
4 яйца (3 цели и един белтък)
70 гр масло
щипка сол
ванилия, по желание може да добавите и ситно настърганата кора на един лимон
мармалад, течен шоколад или ванилов крем за пълнене
1 л олио за пържене
100 гр пудра захар смесена с 1 пакетче ванилия
За крема:
350 мл прясно мляко
1 жълтък
4 с. л. брашно
2 с. л. захар
1 ванилийка
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се смесва с малко брашно, 1 лъжица захар и 2 лъжици прясно мляко.
Оставя се да втаса.
Към втасалата смес се прибавя брашно и топло мляко.
Разбърква се хубаво.
Отделно се разбиват маслото, 3-те яйца и белтъка със захарта и ванилия и се сипват към първата смес.
Замесва се много меко тесто, което се завива с кърпа или домакинско фолио и се оставя на топло да втаса 15-20 мин.
Намесва се отново като се добавя малко брашно и се разточва на лист с дебелина около 0,7 см. до сантиметър и с помощта на чаша се изрязват кръгчета.
Оставят се да втасат отново за около 20 до 30 мин.
Междувременно направете крема:
Жълтъкът се разбива с 50 мл от млякото и брашното, до гладка смес. Останалото мляко се загрява със захарта и ванилията
Горещото мляко се налива на тънка струйка и при постоянно бъркане към сместа с жълтъка.
След това кремът се слага на котлона и се готви при постоянно бъркане, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.
Втасалите тестени кръгчета изпържете в дълбок тиган или тенджера на средна степен, не пържете на най-силната степен на котлона защото може да ви останат сурови вътре. Извадете ги на кухненска хартия и ги оставете да се охладят.
С помощта на готварски пош или шприц (в краен случай можете просто да ги цепнете леко от едната страна и да ги напълните с лъжичка) напълнете охладените донати
или мармалад по ваш избор и поръсете обилно с ваниловата пудра захар.
Коментари
Публикуване на коментар